ΠΥΡΓΟΣ: Αντιφασιστική κινητοποίηση

Αντιφασιστική πορεία πραγματοποιήθηκε στους δρόμους του Πύργου την Παρασκευή 15 Φλεβάρη. Σ’ αυτή τη συμμετείχαν σύντροφοι από τον Πύργο αλλά και την Πάτρα. Αφορμή γι’ αυτήν την κινητοποίηση ήταν το εξής γεγονός: Το Σάββατο 9 Φλεβάρη, σε κεντρικό σημείο του Πύργου, δύο σπουδαστές και μία σπουδάστρια του Τ.Ε.Ι.,δέχτηκαν απρόκλητη σωματική και λεκτική επίθεση από έξι φασίστες της περιοχής.Τουλάχιστον οι τρεις εκ των φασιστών,ανήκουν στην «Εθνική Δράση Ηλείας», ενώ ένας απ’αυτούς είναι αστυνομικός-ειδικός φρουρός εν ενεργεία.Την ίδια μέρα, με επώνυμη πρωτοβουλία των παθόντων, έγινε καταγγελία-μήνυση. Ωστόσο, τα «όργανα της τάξης» έκαναν πως δεν γνωρίζουν τα συγκεκριμένα άτομα και τον συνάδελφό τους.Το αυτόφωρο δεν έγινε και συνεχώς υπήρχε πίεση για να μην δοθεί έκταση στο θέμα.

cf80ceb9cf83cf89

AΙΓΙΟ: Κινητοποιούνται οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ

Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) έχουν υποστεί μειώσεις της κλίμακας του 60% στους μισθούς τους εδώ και τρία χρόνια και σαν να μην έφτανε αυτό,πλέον πληρώνονται… τρεις φορές το χρόνο: Χριστούγεννα,Πάσχα και Καλοκαίρι.Σήμερα είναι ήδη δύο μήνες απλήρωτοι. Γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις,όπως το άνοιγμα το διοδίων του Ρίου. Επίσης συμμετείχαν στη γενική απεργία στις 20/2.

ΠΑΤΡΑ: Σε αγωνιστικό “κλοιό” η οικονομική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου

Δεν υπάρχει σχεδόν καμία κατηγορία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων που να μη βρίσκεται σε κινητοποίηση αυτόν τον καιρό στην Πάτρα. Εργαζόμενοι, άνεργοι, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, αγρότες, δημοσιογράφοι κ.ά. αντιδρούν στις συνέπειες των Μνημονίων και της καπιταλιστικής χρεοκοπίας.

  • Γενική Απεργία

Δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Πανελλαδική Γενική απεργία στις 20 Φλεβάρη στην Πάτρα. Πάνω από 4.000 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίσηση. Το μπλοκ του ΕΕΚ, που καλούσε σε ξεχωριστή προσυγκέντρωση από τους γραφειοκράτες του εργατικού κέντρου Πάτρας και του ΠΑΜΕ, ξεκίνησε από την κατάληψη Παραρτήματος και ενώθηκε στο δρόμο με όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποίησεις.

11

  • Πορεία ενάντια στο σχέδιο “Αθηνά” και αποχή μεταπτυχιακών από κάθε επικουρική εργασία

Το Σάββατο 16 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της πόλης ενάντια στις συγχωνεύσεις – καταργήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ. Στην Πάτρα, οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τα τμήματα των Τ.Ε.Ι. Στην πορεία συμμετείχανε περίπου 80 φοιτητές και φοιτήτριες από τα Τ.Ε.Ι. και τα Α.Ε.Ι. Στην κορυφή της πορείας βρισκόταν το πανό του συλλόγου σπουδαστών της σχολής διοίκησης και οικονομίας του ΤΕΙ της πόλης. Η συγκεκριμένη σχολή βρίσκεται υπό κατάληψη από την περασμένη εβδομάδα και συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση της 20ης Φλεβάρη.

Αλώβητοι δεν είναι ούτε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές από τη μνημονιακή πολιτική για την παιδεια.Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/ριες και υποψήφιοι/ες διδάκτορες παρέχουν εργασία πολλές φορές κάτω από δύσκολες συνθήκες και εξαντλητικά ωράρια, με την “συμβολική’’ αμοιβή του επικουρικού τους έργου (φροντιστήρια, εργαστήρια, επιτηρήσεις, βοήθεια στους φοιτητές κ.α.) ύψους ..7,22 ευρώ ανά ώρα μεικτά. Το Υπουργείο ζητάει τώρα να συνεχίσουν να προσφέρουν το ίδιο έργο, χωρίς ούτε αυτήν την αμοιβή. Σήμερα βρίσκονται χωρίς συμβάσεις για το επικουρικό τους έργο και ανασφάλιστοι.Προχωρώντας σε αποχή από κάθε επικουρική εργασία ως άρνηση στην απαξίωση των ίδιων, αλλά και του Πανεπιστημίου,απαιτούν την καταβολή δεδουλευμένων και την άμεση υπογραφή νέων συμβάσεων με κατ’ελάχιστο διατήρηση των περσινών όρων και την άμεση έγκριση – απελευθέρωση του κονδυλίου από το υπουργείο Παιδείας.

  • Μοτοπορεία αλληλεγγύης στην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟ.ΜΕ.:

Στις 12 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία στους δρόμους της Πάτρας υπέρ των εργαζομένων της ΒΙΟ.ΜΕ.,ώστε να γίνει ενημέρωση για το συγκεκριμένο εγχείρημα αυτοδιαχείρισης.

  • Παράρτημα: Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους

Σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ανάπτυξη ενός τοπικού κινήματος αλληλεγγύης στις καταλήψεις οργάνωσαν στην Κατάληψη Παραρτήματος διάφορες αναρχικές συλλογικότητες και το ΕΕΚ. Στις 17 Φλεβάρη οργανώθηκε συλλογική κουζίνα,όπου μαγείρεψαν, μεταξύ άλλων, μετανάστες φαγητά από τις χώρες τους και ακολούθησε ρεμπέτικο γλέντι με αρκετό κόσμο. Στις 16 Φλεβάρη προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για τον αγώνα της κατάληψης “Ungdomshuset” στην Κοπεγχάγη. Στις 9 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε συναυλία.

  • Κινητοποιήσεις αγροτών στην Πάτρα

Ο “χορός” των αγροτικών κινητοποιήσεων άνοιξε στις 30 Γενάρη με τους αγρότες να απευθύνονται στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας την λήψη μέτρων για την άμεση ανακούφισης από την βαρύτατη φορολογία, αλλά και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Παραπέρα στις 6 Φλεβάρη, οι παραγωγοί αποφάσισαν να κάνουν απεργία και να μην γίνει η καθιερωμένη λαϊκή αγορά.Στις 9 Φλεβάρη, έγινε αποκλεισμός της εθνικής οδού Πατρών –Πύργου για 15 λεπτά, στο ύψος της Κάτω Αχαϊας. Στις 15 Φλεβάρη οι αγρότες Πατρών, Πύργου και Κουρλαμπά ήρθαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα(καθώς η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία με τρακτέρ στο οδόστρωμα,σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.) μέχρι την Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα και μοίρασαν φρούτα και λαχανικά στους κατοίκους της πόλης.Ύστερα,κατευθύνθηκαν στη Δ.Ε.Η. Πατρών για να διαμαρτυρηθούν για τις τιμές του ρεύματος.

  • Απεργία δημοσιογράφων

Στην 24ωρη απεργία που προκύρηξε η ΠΟΕΣΥ στις 19 Φλεβάρη συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι της Πάτρας,ύστερα κι από απόφαση της τοπικής ένωσης τους (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Advertisements